Látványosságok helyben és a környéken

Páloskertben

 • Növényzet
  Maga a 10 hektáros területen fekvő dombok, völgyek, mezei- és kerti virágok, a hatalmas terek, friss élhető levegő a főlátványosság. Konyhakerti- fűszer- és gyógynövényekkel lehet ismerkedni. A Házigazdák szívesen el is mondják, mi mire való.
 • Állatok
  Láthatunk, simogathatunk csacsit, lovat, csüngőhasú malacot, megleshetjük a tyúkok életét és a kakas uralkodását az “asszonyok” között, más szárnyasok társaságában.. Találkozhatunk “bio-fűnyíróval is birkák képében.
 • Fényjáték 
  Általában június közepén, végén indul a szentjánosbogár rajzás. Káprázatos, szemet gyönyörködtető látvány. Rajzáskor, éjszaka a nőstény bekapcsolja a lámpását, ezzel hívogatva a párra vadászó hímeket.A bokrokon, fákon vagy a talajon vár a szerelemre, potrohát néha felgörbíti vagy jobbra-balra csóválja, ezzel csábítgatva a hímeket, melyek hatalmas szemeikkel már 50 méterről is észreveszik. A nőstény fénye két óra elteltével kialszik, és búvóhelyet keres. Ez a rituálé 10 napon keresztül tart, s ha ez idő alatt nem sikerül párosodnia, elpusztul. Amely nőstény párosodott, három nap alatt kb. 50-100 tojást rak, és nem világít többé. Ezek után az ő élete is véget ér. A szentjánosbogárnak a lárvája is világít, igaz, nem olyan erősen, mint a nőstény. Ezzel riasztva el az őt fenyegetőket.
 • Szarvasbőgés 
  Minden év szeptemberében a szarvasok bőgését Páloskertben tisztán lehet hallani. Még a szálláshelyet sem kell elhagyni miatta, hiszen a hangjuk betölti ezt a nagy teret. Érdemes ellátogatni hozzánk ebben az időszakban, mert páratlan élményben lehet részük!

Gálosfán

Gálosfa kedves, tiszta kisközség. Utolsó hivatalosan becsült népessége 2017-ben 237 fő  /forrás: nepesseg.com/.
Két jeles épületet érdemes megemlíteni.
– A barokk stílusú római katolikus templom 1808-ban épült, ma már műemlék. A belsõ freskót Dorfmeister István készítette.
– A községben található egy Festetics-kastély is, mely késõ barokk stílusban, a XVIII. században épült.
Gálosfán helyezkedik el Páloskert is, hatalmas területével, házaival.  Bővebben  ITT   olvasható a községről.

Környéken

 • Zselici Csillagpark
  Páloskerthez közel, minden év augusztusában Zselickisfaludon éjszakánként csodálni lehet a csillaghullást. Érdemes oda elmenni, hanyatt fekve a természet lágy ölén, csodálni eme páratlan égi jelenséget.  Bővebben ITT olvasható a parkról.
 • Bőszénfai Szarvasfarm
  Közvetlen Gálosfa szomszédságában, a hangulatos zselici dombok között fekvő kis faluban lévő birtok ad otthont számtalan gímszarvasnak, vaddisznónak, dámvadnak, muflonnak és őznek. A nagyvadak mellett háziállatok: magyar szürke marha, rackajuh, ló, szamár, kecske és vizibivaly is lakói a parknak.
  Szarvasbőgés idején, szeptemberben is kedvelt látogatóhely, hiszen zeng a környék a szarvasok “szócsatájától” ilyenkor.  Bővebben ITT  olvashat a farmról.
 • Csepegő kövek
  Kaposvár mellet, a Csepegő-kő része annak a 20,6 kilométer hosszú, öt települést érintő, a térképen szívet formázó útvonalnak, amely egyre népszerűbb a kirándulók körében. A Hűség Útja elnevezésű túravonalat már kijelölték, és turistajelzéssel látták el a hajmási szabadidőfarmtól a Csepegő forrásig. ITT látható egy kis video a “Csepegő kövekről”.
 • Zsippói Madár- és élménypark
  Szintén Gálosfa közelében, Bárdudvarnok mellett található ez a különös park, ahol közel 100 fajta madár látható: pávák, galambok, fürjek, kacsák, papagájok, sok tyúkfajta pl. “zsippószépe”. Emellett a gyerekek részére nagy élményt jelent a pónilovak, szamarak simogatása és a felállított indián sátor is.  Bemutató kertjükben sok mai, illetve régi fajta növénnyel találkozhat az idelátogató, pl. konkoly, boldogasszony tenyere. Érdemes megtekinteni néprajzi gyűjteményüket, muzeális értékeiket is. Bővebben ITT olvashat róluk.
 • Deseda tó
  Páloskerttől mintegy 25km-re, Kaposvártól északra található Magyarország leghosszabb mesterséges tava, a Deseda. Ideális hely sportolásra, strandolásra, horgászásra. A tavat teljes egészében körbe veszik változatos túrautak, melyek járhatók kerékpárral is. Bővebben ITT olvashat róluk.
 • Elérhető közelségben
  Nem közvetlen Páloskert mellett, de kényelmesen elérhető közelségben még sok “csemege” várja az idelátogatókat, hiszen nem túl messze a gyógyvizéről híres Harkány és Hévíz, a borairól híres Villány. Emellett érdemes ellátogatni Szigetvárra, Pécsre, Kaposvárra.
  Barangolni lehet a közeli Zselicei-, a Nyugat-Mecsek-,  a Kelet-Mecsek-, a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetekben.

Kellemes időtöltést kívánunk Páloskertben!